Fitter na kanker

Last van vermoeidheid na kanker? Doe mee aan het onderzoek Fitter na kanker.

Zeker ťťn op de vier patiŽnten die kanker heeft gehad, heeft last van chronische vermoeidheid. Chronische vermoeidheid na kanker is anders dan Ďnormaleí vermoeidheid. Het treedt plotseling op, zonder waarschuwing, meestal niet als gevolg van inspanning. Daarnaast wordt de vermoeidheid vaak als extreem ervaren, lijkt het op uitputting en is de herstelperiode langer dan na een Ďnormaleí vermoeidheid. Dit kan leiden tot flinke belemmeringen op gebieden als werk en relaties met anderen.

De afgelopen jaren zijn er verschillende bewegingsprogrammaís en psychologische therapieŽn ontwikkeld speciaal gericht op deze chronische vermoeidheid. Maar niet alle patiŽnten hebben op dit moment toegang tot deze therapieŽn, omdat reizen naar een behandelcentrum vaak teveel energie kost, of omdat de drempel tot hulp zoeken te hoog is. Begeleiding via het internet, ofwel eHealth therapie, kan uitkomst bieden, omdat het geheel thuis gevolgd kan worden wanneer het de patiŽnt het beste uit komt.

Fitter na kanker Ė onderzoek naar twee verschillende eHealth therapieŽn voor het verminderen van vermoeidheid na kanker.

Fitter na kanker is een studie die wordt uitgevoerd door het Helen Dowling Instituut (HDI) en Roessingh Research and Development (RRD) en wordt mogelijk gemaakt door het Alpe díHuZes/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF)-fonds. Het doel van Fitter na kanker is onderzoeken of twee verschillende eHealth therapieŽn chronische vermoeidheid na kanker doen verminderen en zo ja, hoe. Ook zullen we onderzoeken wie het meeste baat heeft bij de therapieŽn, zodat patiŽnten in de toekomst beter geadviseerd kunnen worden. Op deze manier hopen we het zorgaanbod voor mensen met chronische vermoeidheid na kanker te verbeteren.

Deelnemers gezocht

Momenteel zijn wij op zoek naar deelnemers voor dit onderzoek. Heeft u in het verleden kanker gehad, maar belemmert vermoeidheid u nog steeds in het dagelijks leven? Meld u dan nu aan voor het onderzoek Fitter na kanker via www.fitternakanker.nl.

Wat houdt deelname in?

In het onderzoek worden drie groepen vergeleken, namelijk twee groepen die elk een verschillende eHealth therapie krijgen en een controlegroep, die een minimale eHealth therapie krijgt. Door middel van loting zal worden bepaald in welke groep u terecht komt. De ene therapie is gericht op beweging en gedragsmatige aspecten van uw vermoeidheid en wordt begeleid door een fysiotherapeut. De andere therapie is gericht op psychologische aspecten van uw vermoeidheid en wordt begeleid door een psycholoog. De minimale therapie houdt in dat u wordt ondersteund met e-mails met informatie over chronische vermoeidheid en tips hoe ermee om te gaan. Na een half jaar krijgt u dan alsnog een van de begeleide eHealth therapieŽn aangeboden.

Op onze website www.fitternakanker.nl kunt u meer lezen over wat deelname aan het onderzoek inhoudt.

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Fieke Everts, Helen Dowling Instituut, feverts@hdi.nl, 030-2524020. Volg ons ook op twitter via @Fitternakanker. -->

(advertenties)