Behandeling vermoeidheid

U bevindt zich hier: Vermoeidheid Ľ Behandeling vermoeidheid

Behandeling vermoeidheid

Als je gewoon moe bent, is de meest logische oplossing om voldoende te slapen. Zie daarvoor ook onze tips voor een goede nachtrust.

Ga je naar de huisarts, dan zal deze de behandeling laten afhangen van de oorzaak van de vermoeidheid. Als er een onderliggende oorzaak wordt gevonden, zal die behandeld moeten worden. Zolang er geen oorzaak is gevonden, hangt de behandeling af van de fase van de vermoeidheid. Rust houden zal namelijk bij acute vermoeidheid een goed advies zijn, maar bij chronische vermoeidheid kan dat juist contraproductief zijn.

Acute fase

In de acute fase, waarbij iemand korter dan een maand vermoeid is en er nog geen diagnose is gesteld, wordt men vaak naar huis gestuurd om het spontane beloop af te wachten. Specifieke behandelingen worden afgeraden. Vaak willen patiŽnten gerustgesteld worden, de huisarts zal dan ook uitleggen waarom hij/zij terughoudend is met behandelen.

Subacute fase

In de subacute fase, waarbij iemand al tussen de 2 en 6 maanden vermoeid is en er nog geen oorzaak is gevonden, wordt meestal ook nog geen behandeling gestart. Wel zal de huisarts met u praten om te onderzoeken of psychosociale factoren een rol spelen bij de blijvende vermoeidheid. Wel kan de arts u adviseren om een goede lichamelijke gezondheid na te streven en vooral actief te blijven.

Chronische fase

Als er na meer dan 6 maanden nog geen oorzaak is gevonden, terwijl de vermoeidheid blijft, kan eventueel de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom worden gesteld. Een behandelmogelijkheid daarvan is cognitieve gedragstherapie samen met graded exercise therapie.

Chronische vermoeidheid is bij 1 op de 6 patiŽnten na 18 maanden vanzelf al duidelijk minder. 3% van de patiŽnten met CVS herstelt zelfs volledig binnen 18 maanden.

Lees verder over chronische vermoeidheid -->

U bevindt zich hier: Vermoeidheid Ľ Behandeling vermoeidheid

(advertenties)