Chronische vermoeidheid

U bevindt zich hier: Vermoeidheid Ľ Chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid

Iedereen is wel eens moe. Bijvoorbeeld ís avonds laat of na een nacht slecht slapen. Maar de volgende ochtend of na een nachtje weer goed slapen, is die vermoeidheid meestal weer over. Soms echter, blijft de vermoeidheid langer aanwezig. Vaak gaat deze vermoeiheid na enkele weken of maanden weer over. In 80 tot 90% van de gevallen gebeurt dat vanzelf. Echter, in de resterende 10 tot 20% van de gevallen, duurt de vermoeidheid langer dan een halfjaar. Dan is er sprake van chronische vermoeidheid.

Chronische vermoeidheid kan een gevolg zijn van verschillende andere, onderliggende ziektes. Bijvoorbeeld door hartziekten, een traag werkende schildklier, bij multiple sclerose of bij een chronische ontsteking van de alvleesklier. Ook kankerpatiŽnten kunnen chronisch moe zijn.

Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS)

Als er geen onderliggende oorzaak voor de vermoeidheid aanwezig is Ė en de vermoeidheid duurt langer dan een halfjaar Ė dan kan er sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Dit is geen echte ziekte, maar meer een benaming voor ernstige vermoeidheidsklachten. Er moet dan wel ook sprake zijn van flinke invloed op het persoonlijk en/of beroepsmatig functioneren.

Andere mogelijke verschijnselen bij het chronisch vermoeidheidssyndroom zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, gewrichtspijn, spierpijn, slaapproblemen, duizeligheid, prikkelbaarheid, geheugenproblemen, concentratieproblemen of spraakstoornissen. Maar er kunnen nog veel meer lichamelijke klachten ontstaan.

Het chronisch vermoeidheidssyndroom wordt door patiŽntenverenigingen ook wel myalgische encephalomyelitis (ME) genoemd.

Behandeling chronisch vermoeidheidssyndroom

Er is geen behandeling voor het chronisch vermoeidheidssyndroom als geheel. Er is tenslotte ook geen lichamelijke verklaring voor de chronische vermoeiheid, dus daar kan niks behandeld worden. Wel kan er een Ďlichamelijk beginpuntí zijn, bijvoorbeeld een operatie of bevalling. Ook kan een belangrijke gebeurtenis het begin van de moeheid zijn. Hierbij kun je denken aan een nieuwe baan, een verhuizing of een andere grote verandering.

Vaak is echter niet meer te achterhalen wat dit beginpunt was. Dan zijn er meestal wel herkenbare factoren die de vermoeidheid in stand houden. Cognitieve gedragstherapie kan dan mogelijk helpen.

Daarnaast is het mogelijk om symptomen van het chronisch vermoeidheidssyndroom te bestrijden. Hier zijn verschillende behandelingen mogelijk, van lichamelijke en geestelijke behandelingen tot alternatieve geneeskunde.

Aantal patiŽnten met chronische vermoeidheid

Er zijn waarschijnlijk meer dan 40.000 patiŽnten in Nederland met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Huisartsen herkennen het tegenwoordig steeds vaker. Meer dan 75% van de patiŽnten is vrouw.

Lees verder over vermoeide ogen -->

U bevindt zich hier: Vermoeidheid Ľ Chronische vermoeidheid

(advertenties)