Slaapmiddelen

U bevindt zich hier: Vermoeidheid » Slaappillen

Slaappillen (slaapmiddelen)

Slaapproblemen kunnen zo vervelend worden dat de gedachte aan slaapmiddelen naar boven komt. De huisarts zal echter altijd eerst onderzoeken of de slaapproblemen niet zonder slaapmiddelen verholpen kunnen worden (zie slapen en slapeloosheid en onderzoek bij vermoeidheid).

Slaapmiddelen hebben weinig voordelen en veel nadelen. De voordelen zijn dat ze het in slaap vallen en het doorslapen bevorderen. Ze hebben echer ook nadelen.

Bij slaapmiddelen gaat het meestal om zogenaamde benzodiazepines. Dit zijn geneesmiddelen die een remmende werking hebben op het zenuwstelsel. Daarnaast hebben ze ook een spierverslappende werking. U wordt er sloom en slaperig van wat goed is voor de nachtrust. Maar overdag kunt u last hebben van sufheid. Dit beïnvloedt de rijvaardigheid en oudere mensen hebben een grotere kans op vallen. Ook blijkt er snel gewenning op te treden, zodat je steeds meer slaappillen nodig hebt. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om ermee te stoppen. Na enkele weken kan iemand al verslaafd zijn!

Het gebruik van slaapmiddelen is vanwege de vele nadelen, vooral geschikt voor enkele dagen of voor ‘af en toe’ gebruik.

Bij zwangerschap en het geven van borstvoeding, zijn slaappillen verboden. Ook is een combinatie van slaappillen en alcohol en drugs erg onverstandig, omdat deze elkaars effecten kunnen versterken.

Klik hier om met lotgenoten over vermoeidheid te praten -->

U bevindt zich hier: Vermoeidheid » Slaappillen

(advertenties)