Vermoeide ogen

U bevindt zich hier: Vermoeidheid » Vermoeide ogen

Vermoeide ogen

Net als de rest van het lichaam, kunnen ook de ogen vermoeid raken. Voornamelijk door inspannend lezen of kijken. Hierbij raken de oogspieren vermoeid.

Veel voorkomende klachten zijn dan:

  • branderige ogen
  • rode ogen
  • tranende ogen
  • jeuk in de ogen
  • minder goed zicht of dubbel zien
  • een stekende pijn in of achter de ogen

Tegenwoordig kijken veel mensen langdurig naar beeldschermen, waardoor de ogen ook vermoeider raken. Hierbij kunnen ook aanvullende klachten ontstaan, zoals nekpijn door een verkeerde houding of door te lang in dezelfde houding te zitten.

Ook airconditioning of juist centrale verwarming kunnen voor vermoeide ogen zorgen. Voornamelijk doordat de lucht droger wordt. Bij het langdurig kijken naar één plek, bijvoorbeeld een beeldscherm, wordt er meestal ook minder met de ogen geknipperd. Het knipperen met de ogen is onder andere bedoeld om de ogen vochtig te houden. Rook is ook een bron van irritatie voor de ogen.

Vermoeide ogen voorkomen

De oogspieren kunnen ontspannen worden, door geregeld - ieder kwartier - naar ver verwijderde voorwerpen te kijken. Bijvoorbeeld uit het raam naar een gebouw in de verte. Regelmatig knipperen helpt om te droge ogen te voorkomen. Het traanvocht is belangrijk voor een goed zicht en om vuiltjes uit de ogen te houden en het beschermt ook tegen infecties die door die vuiltjes zouden kunnen ontstaan.

Het ventileren van de kamer waar je bent is ook verstandig en beperkt airco-gebruik kan ook helpen.

Computerogen

Veel beeldschermwerkers hebben klachten over droge en vermoeide ogen. De oorzaak hiervan kan tweeledig zijn.

De eerste oorzaak ligt in het focussen op een beeld vlak voor je ogen. Door heel lang dichtbij te kijken, raken de ogen vermoeider dan door ver weg te kijken. Daarom is het verstandig regelmatig naar buiten te kijken, zodat je ogen even kunnen ontspannen.

De tweede oorzaak ligt in het verminderd knipperen met de ogen. Daardoor drogen de ogen eerder uit, wat het zicht vermindert en de ogen vermoeit.

Lees verder over slapen en slapeloosheid -->

U bevindt zich hier: Vermoeidheid » Vermoeide ogen

(advertenties)